loading...

آشنایی با فکت و دانستنی ها

بازدید : 12
شنبه 15 مرداد 1401 زمان : 18:50

خواص زبرجد در احادیث

در باب خواص زبرجد از امام رضا علیه‌السلام نقل شده است که: انگشتر زبرجد در دست کردن موجب آسانی است که در آن هیچ دشواری نباشد.

خواص زبرجد برای روح و بدن

روی صدا اثر بسیار خوبی دارد، افرادی که قصد دارند از صدای رسا و زیبا در سخنرانی و خوانندگی استفاده کنند، این سنگ گزینه خوب است.

مفید برای عملکرد و سوی چشم.

موثر برای مجاری تنفسی.

تأثیرگذار برای گردش خون.

از بین بردن افسردگی و تقویت روحیه.

تقویت دستگاه گوارش و رفع بیماری یبوست.

موثر در فعالیت غده‌های هیپوفیز.

تحریک کننده سیستم‌‌های عصبی سمپاتیک.

کمک به فعال شدن معده و دستگاه هاضمه.

زدودن سموم از کبد.

رفع ناراحتی‌های پوستی.

بر طرف کردن سردردهای میگرنی.

مداوا کردن جوش‌ها و آبله‌های زیر پوستی روی صورت.

دیدن زبرجد در خواب بر این دلالت می‌کند که باید در برهه‌ای از زمان محتاط باشید.

زبرجد مسیر چاکرای چهارم یا قلب را پاکسازی می‌کند و کیفیت زندگی، خوشبختی، رشد و آزادی فکر را افزایش می‌دهد. زبرجد هنگام پاکسازی و فعال کردن چاکرای چهارم و چاکرای سوم یا شبکه خورشیدی، آزادی فکر و رضایت را در روابط و مسایل عشقی به همراه می‌آورد.

هنگام کار با چاکراهای غیر از چاکرای قلب و چشم سوم، زبرجد باید کنار گذاشته شود، چون هاله را قفل می‌کند.

سفید کننده دندان‌ها.

مشهور است باعث کندی روند پیر شدن سلول‌ها می‌گردد.

تقویت ستون فقرات، بافت‌ها و شبکه خورشیدی.

متعادل کننده احساسات، گردش خون و حساسیت‌ها.

فعال كننده غدد هيپوفيز و محرك در سيستم‌هاي عصب سمپاتيك.

کاهش سردردهاي ميگرني و ناراحتي‌هاي پوستي و اگزما و آكنه.

انگشتر

انگشتر جزء لوازم زینتی محسوب می‌شود و مورد استفاده مردان و زنان قرار می‌گیرد. آنطور که از شواهد پیداست، انگشتر تاریخچه‌ای کهن دارد که حتی در تاریخ اسلام نیز توانسته است خودنمایی کند و به یک جزء مهم تبدیل گردد. انگشتر یا حلقۀ دست نواری اغلب از جنس فلز است و معمولاً به عنوان آلت زینتی به دور انگشتان دست قرار می‌گیرد.

انگشتر یکی از نمادین‌ترین جواهرآلات است؛ زیرا بعضی از انگشتر‌ها حلقه ازدواج هستند و بعضی از انگشتر‌ها میراث خانوادگی اشخاصند که از مادر یا پدر و اجداد آن‌ها به ارث رسیده است و بعضی به خاطر قداست و خاصیتی که دارند مورد استفاده اشخاص قرار می‌گیرد.

تاریخچه انگشتر

انگشتر پیشینه‌ای نامعلوم دارد و به طور قطع مشخص نیست از چه زمانی مورد استفاده قرار گرفته است، اما شواهد نشان می‌دهد که انگشتر از مصر باستان، در پی تکامل «مُهر» سرچشمه گرفته باشد؛ چون مُهر‌ها نشانه قدرت بودند، افرادی که مُهر‌های برجسته و انگشتر خاتم «مُهر» داشتند، به عنوان اشخاص قدرتمند و بانفوذ، مورد احترام مردم قرار می‌گرفتند.

مقامات بالای حکومت نیز با اعطای انگشترشان به نماینده‌هایشان، برای اجرای فرامینشان، اختیار تام می‌دادند که در تورات نیز به نمونه‌ای از این عمل، اشاره شده است: «سپس فراهه، انگشترش را درآورد و به جوزف داد». به احتمال زیاد، تغییر و تحوّل انگشتر خاتم و تبدیل شدن آن به یکی از آلات زینتی نیز در مصر باستانْ رخ داده است.

انگشتر در اسلام

حلقه‌ای از طلا یا نقره است که معمولا سنگی قیمتی بر آن جای دارد و در یکی از انگشتان قرار می‌گیرد.

پیروان هر کیش و مذهبی برای خود نشانه‌ای دارند که با آن شناخته می‌شوند؛ چنانکه مسیحیان صلیب و هندو‌ها و بوداییان خال سرخ در پیشانی و مو‌های مخصوص دارند، اهل ایمان نیز با علاماتی شناخته می‌شوند که یکی از آنها، انگشتر به دست راست کردن است. امام حسن عسکری علیه‌السلام می‌فرماید: نشانه‌های مومن، پنج چیز است: پنجاه و یک رکعت نماز گزاردن، زیارت اربعین، انگشتر به دست راست کردن، جبین را در سجده بر خاک نهادن و خواندن «بسم الله الرحمن الرحیم» با صدای بلند.

در فضیلت انگشتر به دست کردن و آداب آن:

مؤکّد است مردان و زنان، انگشتر در دست راست کنند.

در بعضى احادیث سفارش شده که در دست چپ کنند امّا اگر نقش شریفى یا نگین شریفى داشته باشد، باید در وقت استنجا بیرون آورد.

از سلمان فارسى رضى‌اللّه‌عنه نقل است که پیامبر به امام علی علیه‌السّلام فرمود: یا على، انگشتر در دست راست بکن تا از مقرّبان باشى. عرض کرد که: یا رسول اللّه مقرّبان کدام‌اند؟ فرمود: جبرئیل و میکائیل. پرسیدند که چه انگشتری در دست کنم؟ فرمود: عقیق سرخ، به درستی که آن اقرار کرده است براى خدا به یگانگى و براى من، پیغمبرى و براى تو یا على به آنکه وصىّ منى و براى فرزندان تو به امامت و براى دوستان تو به بهشت و براى شیعیان فرزندان تو به جنّت الفردوس.

از حضرت علی علیه‌السّلام منقول است که حضرت جبرئیل به پیامبر فرمود: هرکه انگشتر در دست راست کند و قصدش سنّت و متابعت تو باشد و ببینم او را که در قیامت متحیّر مانده است، دستش را بگیرم و به تو و به حضرت علی علیه‌السّلام برسانم.

جنس انگشتر

سنّت است که انگشتر از نقره باشد و مردان را انگشتر طلا در دست کردن، حرام است.

انگشترهاى نامناسب

در کتاب کافی آمده است كه پیامبر به حضرت على عليه‌السلام فرمود: «انگشتر طلا در دست نكن كه زينت تو در آخرت است».

تاریخچه انگشتر زبرجد

نگین انگشتر زبرجد سابقه طولانی در تاریخ زندگی بشر دارد و بعضی آن را یکی از قدیمی‌ترین سنگ‌های قیمتی جهان می‌دانند. این گوهر 1500 سال قبل از میلاد کشف شد. سوابق نشان می‌دهد که اولین سنگ‌ها در جزیره Topazo - که امروزه با نام سنت جان یا زبرگاد (Zabargad) شناخته می‌شود- در دریای سرخ مصر پیدا شده است. این ذخایر به مدت 3500 سال مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند. زبرجد در زمانی که سنگ‌های قیمتی با رنگشان نامگذاری می‌شدند، توپاز نامیده می‌شد.

طبق افسانه، ساکنان جزیره مجبور بودند که سنگ‌ها را برای خزانه فرعون جمع‌آوری کنند. ظاهراً جزیره‌نشینان هم در روز و هم در شب مجبور به استخراج این سنگ قیمتی بودند و آن‌ها فقط در اثر درخشش زیبای سنگ می‌توانستند زبرجد را در طول شب تشخیص دهند. به همین دلیل، مصریان باستان از این سنگ به عنوان گوهر خورشید یاد می‌کردند. امروزه زبرجد گوهر ملی مصر است.

در طول تاریخ، زبرجد به اشتباه چندین بار به عنوان زمرد طبقه‌بندی شده است. در حقیقت، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد جواهرات سلطنتی کلئوپاترا به جای زمرد در واقع زبرجد بوده‌اند. اگرچه طبقه‌بندی صحیح جواهرات کلئوپاترا به عنوان یک راز باقی مانده است، اما تردیدی نیست که تاریخ زبرجد به طور غیرقابل بازگشتی با مصر مرتبط است.

رومی‌ها زبرجد را زمرد شب می‌نامیدند، زیرا رنگ سبز آن در شب تیره نمی‌شد و با نور چراغ قابل مشاهده بود.

رومی‌ها زبرجد را زمرد شب می‌نامیدند، زیرا رنگ سبز آن در شب تیره نمی‌شد و با نور چراغ قابل مشاهده بود.

در قرن اول پیش از میلاد، نویسنده دیودوروس سیکولوس نوشت که مصریان، جزیره Topazo را تحت مراقبت دائمی ‌نگه می‌داشتند و هر کس که بدون اجازه به آن نزدیک می‌شد، مورد تهدید مرگ قرار می‌گرفت. مکان این معدن باستانی در سال 2010 کشف شد و شامل حدود 150 گودال سطحی، قطعات زبرجد، ویرانه‌های محل سکونت، یک چاه و قطعات سفالی شکسته بود.

رومی‌ها زبرجد را زمرد شب می‌نامیدند، زیرا رنگ سبز آن در شب تیره نمی‌شد و با نور چراغ قابل مشاهده بود. زمانی تصور می‌شد زبرجد دارای پرتوهای آفتاب است. مردم باستان معنای زبرجد را به خورشید مربوط می‌دانستند. آن‌ها عقیده داشتند زبرجد از کابوس دیدن جلوگیری می‌کند، به شما قدرت می‌دهد، از شر محافظت کرده و قلب را گرم می‌کند.

در قرون وسطی، از زبرجد برای تزئین کلیساها استفاده می‌شد. این گوهر زیبا احتمالاً توسط صلیبی‌ها به اروپا برده شده بود. مردم برای قرن‌ها معتقد بودند که سه سنگ قیمتی 200 قیراطی سبز که در خزانه‌داری کلیسای جامع کلن آلمان نگه‌داری می‌شود، زمردند؛ اما آن‌ها در واقع زبرجد هستند.

زبرجد در‌هاوایی به عنوان اشک الهه پِلِه خوانده می‌شود. پله الهه آتشفشان؛ خطرناک، قدرتمند و زیبا بود. گدازه‌های آتشفشانی، ساختارها و پوشش گیاهی منطقه را از بین می‌برند، اما در عوض زمین جدیدی را هم ایجاد می‌کنند. گفته می‌شود زبرجد هدیه پله است که زمین‌ها را آباد کرده و ثروت و رشد را به همراه می‌آورد.

انگشتر زبرجد مارکازیت

علت نام‌گذاری انگشتر زبرجد

ریشه نام Perodit نامشخص است. فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد، آن را تغییر یافته لغت آنگلو-نورمن pedoretés، نوعی اوپال به جای واژه عربی faridat، به معنی گوهر می‌داند. همچنین این سنگ چند لقب جالب در نقاط مختلف جهان دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به زمرد مرد فقیر و زمرد شب اشاره کرد. اما در مورد نام زبرجد موضوع فرق دارد. برخی عقیده دارند زبرجد واژه‌ای سامی ‌و مشتق از زبرج یا زبرقه است، اما اصل آن «برق» بوده و «ز»، زائد است. اما به گفتۀ بعضی دیگر، زبرجد معرب زمرد است.

زبرجد یکی از معدود سنگ‌های قیمتی است که فقط رنگ سبز زیتونی دارد.

زبرجد یکی از معدود سنگ‌های قیمتی است که فقط رنگ سبز زیتونی دارد.

بررسی نگین انگشتر زبرجد

نگین انگشتر زبرجد مانند دیگر سنگ‌های قیمتی، بر اساس فاکتور 4C ارزش‌گذاری می‌شود. منظور از 4C، چهار مؤلفه سنگ‌های قیمتی است که همه با C شروع می‌شوند و عبارتند از: رنگ (Color)، شفافیت (Clarity)، تراش (Cut) و وزن قیراط (Carat). در این بخش به بررسی زبرجد از نظر هر یک از گزینه‌های فوق می‌پردازیم.

رنگ

چیزی که نگین انگشتر زبرجد را کاملاً منحصر به فرد کرده، این واقعیت است که زبرجد یکی از معدود سنگ‌های قیمتی است که فقط یک رنگ دارد و آن سبز زیتونی است. آنچه می‌تواند شدت و سایه سبز را تحت تأثیر قرار دهد، میزان آهن موجود در ساختار بلوری است. رنگ زبرجد می‌تواند از زرد-سبز و زیتونی تا سبز مایل به قهوه‌ای متفاوت باشد و در نور طبیعی روز بهترین حالت را دارد.

رنگ سبز زنده آن زیر نور مصنوعی تغییر نمی‌کند. زبرجد با بهترین رنگ دارای درصد آهن کمتر از 15٪ است و به طور معمول شامل برخی از عناصر کمیاب نیکل و کروم است که به تقویت رنگ آن کمک می‌کند. یک زبرجد با رنگ سبز عمیق و شدید، مطلوب‌ترین و با ارزش‌ترین سنگ بوده و بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد. زبرجد‌های سبز مایل به زرد بسیار رایج هستند و به ندرت می‌توانید یک زبرجد سبز خالص پیدا کنید. زبرجد‌های قهوه‌ای نامطلوب در نظر گرفته شده و ارزشمند نیستند. ناگفته نماند که بهترین سنگ‌ها، سنگ‌های فاقد هر گونه رنگ ثانویه هستند که رنگ شدیدی از خود نشان دهند. این موارد بسیار نادر هستند.

شفافیت بالای زبرجد باعث شده تا گوهرتراشان برای نمایش درخشش بالای انگشتر زبرجد از تراش‌های چندوجهی استفاده کنند.

شفافیت بالای زبرجد باعث شده تا گوهرتراشان برای نمایش درخشش بالای انگشتر زبرجد از تراش‌های چندوجهی استفاده کنند.

نوع تراش

زبرجد را می‌توان به تمام اشکال معروف سنگ‌های قیمتی، مانند: گرد، پرنسس، مارکیز، بیضی، زمردی، برلیان، قلب و کوسنی تراش داد. از آنجا که زبرجد شفافیت زیادی دارد، گوهرتراشان تمایل دارند که آن را وجهی کنند تا درخشش انگشتر زبرجد بیشتر شود. تراش زبرجد می‌تواند دشوار باشد، زیرا در فرآیند تراش مستعد ترک خوردگی یا خرد شدن است.

سنگ خام می‌تواند حاوی ناخالصی‌های ریزی باشد که کار را برای گوهرتراش دشوار می‌کند و نیاز است که مهارت و تخصص بالایی داشته باشد. هنگام خرید انگشتر زبرجد از یک گوهر با تراش ضعیف خودداری کنید. از بین گزینه‌های موجود، زبرجد‌های گرد، بیضی و قلبی شکل بسیار محبوب هستند.

وزن و تأثیر آن بر قیمت

سنگ‌های قیمتی زبرجد که زیر 5 قیراط هستند، به طور کلی قیمت‌های مناسبی دارند. سنگ‌های کوچک زبرجد به راحتی یافت می‌شوند، در حالی که اندازه‌های بزرگ‌تر نادر بوده و می‌توانند بسیار گران قیمت باشند. برای زبرجد بیش از 5 قیراط، قیمت به طور چشم‌گیری افزایش می‌یابد. سنگ‌های با کیفیت بسیار بالا می‌توانند هزینه بیشتری داشته باشند و البته هر چه اندازه قیراط بزرگ‌تر باشد، قیمت هر قیراط هم افزایش می‌یابد.

قیمت زبرجد با مشاهده ناخالصی به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد.

قیمت زبرجد با مشاهده ناخالصی به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد.

میزان شفافیت و درجه وضوح

زبرجد سنگی است که وضوح و شفافیت فوق العاده زیادی دارد. نمونه‌هایی که با چشم غیرمسلح کاملاً تمیز بوده و بدون اجزا و رگه‌ها هستند، به وفور یافت می‌شود. البته سنگ‌های بزرگ‌تر به دلیل وجود اجزا و ناخالصی‌های اندک ممکن است کمی ‌ابری به نظر برسند.

زبرجد بعد از تراش و صیقل، جلا و درخشش جذاب، شیشه‌ای و عالی دارد. در مواردی که اجزا وجود دارد، قیمت زبرجد به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد و سنگ ارزش خود را از دست می‌دهد. ارزیابی شفافیت انگشتر زبرجد قبل از خرید و اطمینان از اینکه هیچ گونه اجزای قابل مشاهده در سنگ وجود ندارد، بسیار مهم است.

نحوه تشکیل نگین انگشتر زبرجد

اکثر سنگ‌های قیمتی را می‌توان در پوسته زمین یافت. با این حال، زبرجد بسیار عمیق‌تر یعنی در گوشته زمین تشکیل می‌شود. تنها سنگ قیمتی دیگری که در گوشته یافت می‌شود، الماس است. از آنجا که این سنگ در عمق زیادی از زمین وجود دارد، تنها راه طبیعی رسیدن زبرجد به سطح زمین، فعالیت صفحه تکتونیکی یا آتشفشان‌ها است. توجه داشته باشید حتی اگر زبرجد در گوشته بالایی هم تشکیل شود، باز هم عمق آن بیست تا پنجاه مایل است.

زبرجد معمولاً برای بهبود رنگ تقویت یا تحت عملیات حرارتی قرار نمی‌گیرد.

زبرجد معمولاً برای بهبود رنگ تقویت یا تحت عملیات حرارتی قرار نمی‌گیرد.

بررسی نمونه‌های مصنوعی و بهسازی شده

رنگ سبز متمایز زبرجد حتی در شکل طبیعی آن هم کاملاً پایدار و ثابت است. این ویژگی به ندرت در سنگ‌های قیمتی دیده می‌شود. معمولاً زبرجد برای بهبود رنگ تقویت یا تحت عملیات حرارتی قرار نمی‌گیرد. گاهی اوقات، زبرجد را با روغن‌های بی‌رنگ، موم یا رزین برای پر کردن حفره‌ها یا شکستگی‌های سطح و بهبود ظاهر یا درخشش سطح گوهر بهسازی می‌کنند. اما بعضی از زبرجد‌ها برای افزایش پایداری با فلز پوشانده می‌شوند.

همچنین برخی از سنگ‌هایی که کمرنگ هستند ممکن است برای تقویت رنگ با فویل سبز پوشانده شوند. اگرچه می‌توانید زبرجد مصنوعی را در بازار پیدا کنید، این امر معمول نیست و بیشتر زبرجدی که با آن روبرو خواهید شد سنگ‌های قیمتی طبیعی استخراج شده هستند.

اما در پاسخ به این پرسش که آیا این امکان وجود دارد که در انگشتر زبرجد شما به جای زبرجد از سنگ یا مواد دیگری استفاده شده باشد، باید بگوییم که بله این امکان وجود دارد. در بخش بعد به بررسی متداول‌ترین تقلیدهای زبرجد می‌پردازیم.

نگین‌هایی که با زبرجد اشتباه گرفته می‌شوند

یکی از تقلیدهای رایج زبرجد، اسپینل مصنوعی است. این سنگ می‌تواند تقلیدی دقیق از زبرجد باشد و تشخیص آن دشوار است. شیشه هم می‌تواند دقیقاً شبیه زبرجد به نظر برسد و تشخیص آن حتی برای متخصصان هم بسیار دشوار است. اگر مشکوک هستید که انگشتر زبرجد شما شیشه است، چند آزمایش وجود دارد که می‌توانید سنگ خود را بررسی کنید:

تست چشم غیرمسلح: زبرجد را به دقت بررسی کنید. ببینید که آیا سنگ دارای رنگ‌های قهوه‌ای یا زرد است و آیا زیر منابع مختلف نور تغییر رنگ می‌دهد یا خیر. زبرجد، حتی بهترین نوع آن، دارای رنگ‌های ثانویه است. از این رو اگر آن را زیر نور مصنوعی یا طبیعی ببینید، رنگش تغییر می‌کند.

بررسی اجزای درگیر در زیر میکروسکوپ یکی از بهترین روش‌های شناسایی اصالت نگین زبرجد است.

بررسی اجزای درگیر در زیر میکروسکوپ یکی از بهترین روش‌های شناسایی اصالت نگین زبرجد است.

تست میکروسکوپ: برای بررسی دقیق سنگ از میکروسکوپ استفاده کنید. اگر سنگ انگشتر زبرجد شما شیشه باشد، ممکن است درون آن حباب‌های گرد مشاهده کنید. اگر اجزا به شکل دیسک یا بلورهای معدنی تیره باشند، احتمال اینکه سنگ شما زبرجد باشد بسیار زیاد است.

تست انکسار: برای این کار می‌توانید از میکروسکوپ استفاده کرده یا به چشم غیر مسلح خود اعتماد کنید. سنگ را رو به سمت منبع نوری مانند لامپ نگه دارید. به دنبال شکست در داخل سنگ باشید. از آنجا که زبرجد دارای انکسار مضاعف است، شما دو برابر پرتوی نور خواهید دید. اما اگر فقط یک شعاع نور می‌بینید، احتمالاً شیشه است.

تست آهنربا: زبرجد حاوی آهن است. همه ما می‌دانیم که آهن جذب آهنربا می‌شود. با استفاده از این اطلاعات، شما می‌توانید یک زبرجد را روی یک تکه استیروفوم در یک کاسه آب قرار دهید تا در وسط کاسه شناور شود. سپس با گرفتن یک آهنربا قوی، سعی کنید سنگ را جذب کنید. اگر متوجه حرکت به سمت آهنربا شوید، احتمالاً یک سنگ قیمتی واقعی دارید.

کوبیک زیرکونیا با رنگ سبز (CZ) یک سنگ آزمایشگاهی است که می‌تواند به راحتی جایگزین زبرجد شود. سه روش برای تشخیص این دو سنگ وجود دارد:

بخش اصلی تفاوت قیمت است. کوبیک زیرکونیا بسیار ارزان است، در حالی که زبرجد مخصوصاً با کیفیت بالا بسیار گران‌تر است.

دوام سنگ را بررسی کنید. کوبیک زیرکونیا بسیار با دوام بوده و دارای درجه سختیMohs 8.5 است، در حالی که سختی زبرجد به 6.5- 7 می‌رسد. این بدان معنی است که زبرجد می‌تواند توسط هر ماده‌ای که دارای سختی بالای 7.5 باشد، آسیب ببیند یا خراشیده شود.

تفاوت اصلی دیگر در وضوح است. از آنجا که کوبیک زیرکونیا در آزمایشگاه ایجاد شده است، به طور کلی بی عیب و نقص بوده و هیچ‌گونه اجزای قابل مشاهده‌ای ندارد. زبرجد (حتی بهترین نوع) شامل: ترک‌ها و ناخالصی‌های مختلف میکروسکوپی است که در سنگ‌های استخراج شده کاملاً معمول است.

نگین‌هایی مانند توپاز، زمرد، عقیق سبز، یشم سیبی و ... قابل اشتباه با زبرجد هستند.

منبع: https://silver110.ir/



خواص زبرجد در احادیث

در باب خواص زبرجد از امام رضا علیه‌السلام نقل شده است که: انگشتر زبرجد در دست کردن موجب آسانی است که در آن هیچ دشواری نباشد.

خواص زبرجد برای روح و بدن

روی صدا اثر بسیار خوبی دارد، افرادی که قصد دارند از صدای رسا و زیبا در سخنرانی و خوانندگی استفاده کنند، این سنگ گزینه خوب است.

مفید برای عملکرد و سوی چشم.

موثر برای مجاری تنفسی.

تأثیرگذار برای گردش خون.

از بین بردن افسردگی و تقویت روحیه.

تقویت دستگاه گوارش و رفع بیماری یبوست.

موثر در فعالیت غده‌های هیپوفیز.

تحریک کننده سیستم‌‌های عصبی سمپاتیک.

کمک به فعال شدن معده و دستگاه هاضمه.

زدودن سموم از کبد.

رفع ناراحتی‌های پوستی.

بر طرف کردن سردردهای میگرنی.

مداوا کردن جوش‌ها و آبله‌های زیر پوستی روی صورت.

دیدن زبرجد در خواب بر این دلالت می‌کند که باید در برهه‌ای از زمان محتاط باشید.

زبرجد مسیر چاکرای چهارم یا قلب را پاکسازی می‌کند و کیفیت زندگی، خوشبختی، رشد و آزادی فکر را افزایش می‌دهد. زبرجد هنگام پاکسازی و فعال کردن چاکرای چهارم و چاکرای سوم یا شبکه خورشیدی، آزادی فکر و رضایت را در روابط و مسایل عشقی به همراه می‌آورد.

هنگام کار با چاکراهای غیر از چاکرای قلب و چشم سوم، زبرجد باید کنار گذاشته شود، چون هاله را قفل می‌کند.

سفید کننده دندان‌ها.

مشهور است باعث کندی روند پیر شدن سلول‌ها می‌گردد.

تقویت ستون فقرات، بافت‌ها و شبکه خورشیدی.

متعادل کننده احساسات، گردش خون و حساسیت‌ها.

فعال كننده غدد هيپوفيز و محرك در سيستم‌هاي عصب سمپاتيك.

کاهش سردردهاي ميگرني و ناراحتي‌هاي پوستي و اگزما و آكنه.

انگشتر

انگشتر جزء لوازم زینتی محسوب می‌شود و مورد استفاده مردان و زنان قرار می‌گیرد. آنطور که از شواهد پیداست، انگشتر تاریخچه‌ای کهن دارد که حتی در تاریخ اسلام نیز توانسته است خودنمایی کند و به یک جزء مهم تبدیل گردد. انگشتر یا حلقۀ دست نواری اغلب از جنس فلز است و معمولاً به عنوان آلت زینتی به دور انگشتان دست قرار می‌گیرد.

انگشتر یکی از نمادین‌ترین جواهرآلات است؛ زیرا بعضی از انگشتر‌ها حلقه ازدواج هستند و بعضی از انگشتر‌ها میراث خانوادگی اشخاصند که از مادر یا پدر و اجداد آن‌ها به ارث رسیده است و بعضی به خاطر قداست و خاصیتی که دارند مورد استفاده اشخاص قرار می‌گیرد.

تاریخچه انگشتر

انگشتر پیشینه‌ای نامعلوم دارد و به طور قطع مشخص نیست از چه زمانی مورد استفاده قرار گرفته است، اما شواهد نشان می‌دهد که انگشتر از مصر باستان، در پی تکامل «مُهر» سرچشمه گرفته باشد؛ چون مُهر‌ها نشانه قدرت بودند، افرادی که مُهر‌های برجسته و انگشتر خاتم «مُهر» داشتند، به عنوان اشخاص قدرتمند و بانفوذ، مورد احترام مردم قرار می‌گرفتند.

مقامات بالای حکومت نیز با اعطای انگشترشان به نماینده‌هایشان، برای اجرای فرامینشان، اختیار تام می‌دادند که در تورات نیز به نمونه‌ای از این عمل، اشاره شده است: «سپس فراهه، انگشترش را درآورد و به جوزف داد». به احتمال زیاد، تغییر و تحوّل انگشتر خاتم و تبدیل شدن آن به یکی از آلات زینتی نیز در مصر باستانْ رخ داده است.

انگشتر در اسلام

حلقه‌ای از طلا یا نقره است که معمولا سنگی قیمتی بر آن جای دارد و در یکی از انگشتان قرار می‌گیرد.

پیروان هر کیش و مذهبی برای خود نشانه‌ای دارند که با آن شناخته می‌شوند؛ چنانکه مسیحیان صلیب و هندو‌ها و بوداییان خال سرخ در پیشانی و مو‌های مخصوص دارند، اهل ایمان نیز با علاماتی شناخته می‌شوند که یکی از آنها، انگشتر به دست راست کردن است. امام حسن عسکری علیه‌السلام می‌فرماید: نشانه‌های مومن، پنج چیز است: پنجاه و یک رکعت نماز گزاردن، زیارت اربعین، انگشتر به دست راست کردن، جبین را در سجده بر خاک نهادن و خواندن «بسم الله الرحمن الرحیم» با صدای بلند.

در فضیلت انگشتر به دست کردن و آداب آن:

مؤکّد است مردان و زنان، انگشتر در دست راست کنند.

در بعضى احادیث سفارش شده که در دست چپ کنند امّا اگر نقش شریفى یا نگین شریفى داشته باشد، باید در وقت استنجا بیرون آورد.

از سلمان فارسى رضى‌اللّه‌عنه نقل است که پیامبر به امام علی علیه‌السّلام فرمود: یا على، انگشتر در دست راست بکن تا از مقرّبان باشى. عرض کرد که: یا رسول اللّه مقرّبان کدام‌اند؟ فرمود: جبرئیل و میکائیل. پرسیدند که چه انگشتری در دست کنم؟ فرمود: عقیق سرخ، به درستی که آن اقرار کرده است براى خدا به یگانگى و براى من، پیغمبرى و براى تو یا على به آنکه وصىّ منى و براى فرزندان تو به امامت و براى دوستان تو به بهشت و براى شیعیان فرزندان تو به جنّت الفردوس.

از حضرت علی علیه‌السّلام منقول است که حضرت جبرئیل به پیامبر فرمود: هرکه انگشتر در دست راست کند و قصدش سنّت و متابعت تو باشد و ببینم او را که در قیامت متحیّر مانده است، دستش را بگیرم و به تو و به حضرت علی علیه‌السّلام برسانم.

جنس انگشتر

سنّت است که انگشتر از نقره باشد و مردان را انگشتر طلا در دست کردن، حرام است.

انگشترهاى نامناسب

در کتاب کافی آمده است كه پیامبر به حضرت على عليه‌السلام فرمود: «انگشتر طلا در دست نكن كه زينت تو در آخرت است».

تاریخچه انگشتر زبرجد

نگین انگشتر زبرجد سابقه طولانی در تاریخ زندگی بشر دارد و بعضی آن را یکی از قدیمی‌ترین سنگ‌های قیمتی جهان می‌دانند. این گوهر 1500 سال قبل از میلاد کشف شد. سوابق نشان می‌دهد که اولین سنگ‌ها در جزیره Topazo - که امروزه با نام سنت جان یا زبرگاد (Zabargad) شناخته می‌شود- در دریای سرخ مصر پیدا شده است. این ذخایر به مدت 3500 سال مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند. زبرجد در زمانی که سنگ‌های قیمتی با رنگشان نامگذاری می‌شدند، توپاز نامیده می‌شد.

طبق افسانه، ساکنان جزیره مجبور بودند که سنگ‌ها را برای خزانه فرعون جمع‌آوری کنند. ظاهراً جزیره‌نشینان هم در روز و هم در شب مجبور به استخراج این سنگ قیمتی بودند و آن‌ها فقط در اثر درخشش زیبای سنگ می‌توانستند زبرجد را در طول شب تشخیص دهند. به همین دلیل، مصریان باستان از این سنگ به عنوان گوهر خورشید یاد می‌کردند. امروزه زبرجد گوهر ملی مصر است.

در طول تاریخ، زبرجد به اشتباه چندین بار به عنوان زمرد طبقه‌بندی شده است. در حقیقت، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد جواهرات سلطنتی کلئوپاترا به جای زمرد در واقع زبرجد بوده‌اند. اگرچه طبقه‌بندی صحیح جواهرات کلئوپاترا به عنوان یک راز باقی مانده است، اما تردیدی نیست که تاریخ زبرجد به طور غیرقابل بازگشتی با مصر مرتبط است.

رومی‌ها زبرجد را زمرد شب می‌نامیدند، زیرا رنگ سبز آن در شب تیره نمی‌شد و با نور چراغ قابل مشاهده بود.

رومی‌ها زبرجد را زمرد شب می‌نامیدند، زیرا رنگ سبز آن در شب تیره نمی‌شد و با نور چراغ قابل مشاهده بود.

در قرن اول پیش از میلاد، نویسنده دیودوروس سیکولوس نوشت که مصریان، جزیره Topazo را تحت مراقبت دائمی ‌نگه می‌داشتند و هر کس که بدون اجازه به آن نزدیک می‌شد، مورد تهدید مرگ قرار می‌گرفت. مکان این معدن باستانی در سال 2010 کشف شد و شامل حدود 150 گودال سطحی، قطعات زبرجد، ویرانه‌های محل سکونت، یک چاه و قطعات سفالی شکسته بود.

رومی‌ها زبرجد را زمرد شب می‌نامیدند، زیرا رنگ سبز آن در شب تیره نمی‌شد و با نور چراغ قابل مشاهده بود. زمانی تصور می‌شد زبرجد دارای پرتوهای آفتاب است. مردم باستان معنای زبرجد را به خورشید مربوط می‌دانستند. آن‌ها عقیده داشتند زبرجد از کابوس دیدن جلوگیری می‌کند، به شما قدرت می‌دهد، از شر محافظت کرده و قلب را گرم می‌کند.

در قرون وسطی، از زبرجد برای تزئین کلیساها استفاده می‌شد. این گوهر زیبا احتمالاً توسط صلیبی‌ها به اروپا برده شده بود. مردم برای قرن‌ها معتقد بودند که سه سنگ قیمتی 200 قیراطی سبز که در خزانه‌داری کلیسای جامع کلن آلمان نگه‌داری می‌شود، زمردند؛ اما آن‌ها در واقع زبرجد هستند.

زبرجد در‌هاوایی به عنوان اشک الهه پِلِه خوانده می‌شود. پله الهه آتشفشان؛ خطرناک، قدرتمند و زیبا بود. گدازه‌های آتشفشانی، ساختارها و پوشش گیاهی منطقه را از بین می‌برند، اما در عوض زمین جدیدی را هم ایجاد می‌کنند. گفته می‌شود زبرجد هدیه پله است که زمین‌ها را آباد کرده و ثروت و رشد را به همراه می‌آورد.

انگشتر زبرجد مارکازیت

علت نام‌گذاری انگشتر زبرجد

ریشه نام Perodit نامشخص است. فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد، آن را تغییر یافته لغت آنگلو-نورمن pedoretés، نوعی اوپال به جای واژه عربی faridat، به معنی گوهر می‌داند. همچنین این سنگ چند لقب جالب در نقاط مختلف جهان دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به زمرد مرد فقیر و زمرد شب اشاره کرد. اما در مورد نام زبرجد موضوع فرق دارد. برخی عقیده دارند زبرجد واژه‌ای سامی ‌و مشتق از زبرج یا زبرقه است، اما اصل آن «برق» بوده و «ز»، زائد است. اما به گفتۀ بعضی دیگر، زبرجد معرب زمرد است.

زبرجد یکی از معدود سنگ‌های قیمتی است که فقط رنگ سبز زیتونی دارد.

زبرجد یکی از معدود سنگ‌های قیمتی است که فقط رنگ سبز زیتونی دارد.

بررسی نگین انگشتر زبرجد

نگین انگشتر زبرجد مانند دیگر سنگ‌های قیمتی، بر اساس فاکتور 4C ارزش‌گذاری می‌شود. منظور از 4C، چهار مؤلفه سنگ‌های قیمتی است که همه با C شروع می‌شوند و عبارتند از: رنگ (Color)، شفافیت (Clarity)، تراش (Cut) و وزن قیراط (Carat). در این بخش به بررسی زبرجد از نظر هر یک از گزینه‌های فوق می‌پردازیم.

رنگ

چیزی که نگین انگشتر زبرجد را کاملاً منحصر به فرد کرده، این واقعیت است که زبرجد یکی از معدود سنگ‌های قیمتی است که فقط یک رنگ دارد و آن سبز زیتونی است. آنچه می‌تواند شدت و سایه سبز را تحت تأثیر قرار دهد، میزان آهن موجود در ساختار بلوری است. رنگ زبرجد می‌تواند از زرد-سبز و زیتونی تا سبز مایل به قهوه‌ای متفاوت باشد و در نور طبیعی روز بهترین حالت را دارد.

رنگ سبز زنده آن زیر نور مصنوعی تغییر نمی‌کند. زبرجد با بهترین رنگ دارای درصد آهن کمتر از 15٪ است و به طور معمول شامل برخی از عناصر کمیاب نیکل و کروم است که به تقویت رنگ آن کمک می‌کند. یک زبرجد با رنگ سبز عمیق و شدید، مطلوب‌ترین و با ارزش‌ترین سنگ بوده و بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد. زبرجد‌های سبز مایل به زرد بسیار رایج هستند و به ندرت می‌توانید یک زبرجد سبز خالص پیدا کنید. زبرجد‌های قهوه‌ای نامطلوب در نظر گرفته شده و ارزشمند نیستند. ناگفته نماند که بهترین سنگ‌ها، سنگ‌های فاقد هر گونه رنگ ثانویه هستند که رنگ شدیدی از خود نشان دهند. این موارد بسیار نادر هستند.

شفافیت بالای زبرجد باعث شده تا گوهرتراشان برای نمایش درخشش بالای انگشتر زبرجد از تراش‌های چندوجهی استفاده کنند.

شفافیت بالای زبرجد باعث شده تا گوهرتراشان برای نمایش درخشش بالای انگشتر زبرجد از تراش‌های چندوجهی استفاده کنند.

نوع تراش

زبرجد را می‌توان به تمام اشکال معروف سنگ‌های قیمتی، مانند: گرد، پرنسس، مارکیز، بیضی، زمردی، برلیان، قلب و کوسنی تراش داد. از آنجا که زبرجد شفافیت زیادی دارد، گوهرتراشان تمایل دارند که آن را وجهی کنند تا درخشش انگشتر زبرجد بیشتر شود. تراش زبرجد می‌تواند دشوار باشد، زیرا در فرآیند تراش مستعد ترک خوردگی یا خرد شدن است.

سنگ خام می‌تواند حاوی ناخالصی‌های ریزی باشد که کار را برای گوهرتراش دشوار می‌کند و نیاز است که مهارت و تخصص بالایی داشته باشد. هنگام خرید انگشتر زبرجد از یک گوهر با تراش ضعیف خودداری کنید. از بین گزینه‌های موجود، زبرجد‌های گرد، بیضی و قلبی شکل بسیار محبوب هستند.

وزن و تأثیر آن بر قیمت

سنگ‌های قیمتی زبرجد که زیر 5 قیراط هستند، به طور کلی قیمت‌های مناسبی دارند. سنگ‌های کوچک زبرجد به راحتی یافت می‌شوند، در حالی که اندازه‌های بزرگ‌تر نادر بوده و می‌توانند بسیار گران قیمت باشند. برای زبرجد بیش از 5 قیراط، قیمت به طور چشم‌گیری افزایش می‌یابد. سنگ‌های با کیفیت بسیار بالا می‌توانند هزینه بیشتری داشته باشند و البته هر چه اندازه قیراط بزرگ‌تر باشد، قیمت هر قیراط هم افزایش می‌یابد.

قیمت زبرجد با مشاهده ناخالصی به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد.

قیمت زبرجد با مشاهده ناخالصی به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد.

میزان شفافیت و درجه وضوح

زبرجد سنگی است که وضوح و شفافیت فوق العاده زیادی دارد. نمونه‌هایی که با چشم غیرمسلح کاملاً تمیز بوده و بدون اجزا و رگه‌ها هستند، به وفور یافت می‌شود. البته سنگ‌های بزرگ‌تر به دلیل وجود اجزا و ناخالصی‌های اندک ممکن است کمی ‌ابری به نظر برسند.

زبرجد بعد از تراش و صیقل، جلا و درخشش جذاب، شیشه‌ای و عالی دارد. در مواردی که اجزا وجود دارد، قیمت زبرجد به طرز چشم‌گیری کاهش می‌یابد و سنگ ارزش خود را از دست می‌دهد. ارزیابی شفافیت انگشتر زبرجد قبل از خرید و اطمینان از اینکه هیچ گونه اجزای قابل مشاهده در سنگ وجود ندارد، بسیار مهم است.

نحوه تشکیل نگین انگشتر زبرجد

اکثر سنگ‌های قیمتی را می‌توان در پوسته زمین یافت. با این حال، زبرجد بسیار عمیق‌تر یعنی در گوشته زمین تشکیل می‌شود. تنها سنگ قیمتی دیگری که در گوشته یافت می‌شود، الماس است. از آنجا که این سنگ در عمق زیادی از زمین وجود دارد، تنها راه طبیعی رسیدن زبرجد به سطح زمین، فعالیت صفحه تکتونیکی یا آتشفشان‌ها است. توجه داشته باشید حتی اگر زبرجد در گوشته بالایی هم تشکیل شود، باز هم عمق آن بیست تا پنجاه مایل است.

زبرجد معمولاً برای بهبود رنگ تقویت یا تحت عملیات حرارتی قرار نمی‌گیرد.

زبرجد معمولاً برای بهبود رنگ تقویت یا تحت عملیات حرارتی قرار نمی‌گیرد.

بررسی نمونه‌های مصنوعی و بهسازی شده

رنگ سبز متمایز زبرجد حتی در شکل طبیعی آن هم کاملاً پایدار و ثابت است. این ویژگی به ندرت در سنگ‌های قیمتی دیده می‌شود. معمولاً زبرجد برای بهبود رنگ تقویت یا تحت عملیات حرارتی قرار نمی‌گیرد. گاهی اوقات، زبرجد را با روغن‌های بی‌رنگ، موم یا رزین برای پر کردن حفره‌ها یا شکستگی‌های سطح و بهبود ظاهر یا درخشش سطح گوهر بهسازی می‌کنند. اما بعضی از زبرجد‌ها برای افزایش پایداری با فلز پوشانده می‌شوند.

همچنین برخی از سنگ‌هایی که کمرنگ هستند ممکن است برای تقویت رنگ با فویل سبز پوشانده شوند. اگرچه می‌توانید زبرجد مصنوعی را در بازار پیدا کنید، این امر معمول نیست و بیشتر زبرجدی که با آن روبرو خواهید شد سنگ‌های قیمتی طبیعی استخراج شده هستند.

اما در پاسخ به این پرسش که آیا این امکان وجود دارد که در انگشتر زبرجد شما به جای زبرجد از سنگ یا مواد دیگری استفاده شده باشد، باید بگوییم که بله این امکان وجود دارد. در بخش بعد به بررسی متداول‌ترین تقلیدهای زبرجد می‌پردازیم.

نگین‌هایی که با زبرجد اشتباه گرفته می‌شوند

یکی از تقلیدهای رایج زبرجد، اسپینل مصنوعی است. این سنگ می‌تواند تقلیدی دقیق از زبرجد باشد و تشخیص آن دشوار است. شیشه هم می‌تواند دقیقاً شبیه زبرجد به نظر برسد و تشخیص آن حتی برای متخصصان هم بسیار دشوار است. اگر مشکوک هستید که انگشتر زبرجد شما شیشه است، چند آزمایش وجود دارد که می‌توانید سنگ خود را بررسی کنید:

تست چشم غیرمسلح: زبرجد را به دقت بررسی کنید. ببینید که آیا سنگ دارای رنگ‌های قهوه‌ای یا زرد است و آیا زیر منابع مختلف نور تغییر رنگ می‌دهد یا خیر. زبرجد، حتی بهترین نوع آن، دارای رنگ‌های ثانویه است. از این رو اگر آن را زیر نور مصنوعی یا طبیعی ببینید، رنگش تغییر می‌کند.

بررسی اجزای درگیر در زیر میکروسکوپ یکی از بهترین روش‌های شناسایی اصالت نگین زبرجد است.

بررسی اجزای درگیر در زیر میکروسکوپ یکی از بهترین روش‌های شناسایی اصالت نگین زبرجد است.

تست میکروسکوپ: برای بررسی دقیق سنگ از میکروسکوپ استفاده کنید. اگر سنگ انگشتر زبرجد شما شیشه باشد، ممکن است درون آن حباب‌های گرد مشاهده کنید. اگر اجزا به شکل دیسک یا بلورهای معدنی تیره باشند، احتمال اینکه سنگ شما زبرجد باشد بسیار زیاد است.

تست انکسار: برای این کار می‌توانید از میکروسکوپ استفاده کرده یا به چشم غیر مسلح خود اعتماد کنید. سنگ را رو به سمت منبع نوری مانند لامپ نگه دارید. به دنبال شکست در داخل سنگ باشید. از آنجا که زبرجد دارای انکسار مضاعف است، شما دو برابر پرتوی نور خواهید دید. اما اگر فقط یک شعاع نور می‌بینید، احتمالاً شیشه است.

تست آهنربا: زبرجد حاوی آهن است. همه ما می‌دانیم که آهن جذب آهنربا می‌شود. با استفاده از این اطلاعات، شما می‌توانید یک زبرجد را روی یک تکه استیروفوم در یک کاسه آب قرار دهید تا در وسط کاسه شناور شود. سپس با گرفتن یک آهنربا قوی، سعی کنید سنگ را جذب کنید. اگر متوجه حرکت به سمت آهنربا شوید، احتمالاً یک سنگ قیمتی واقعی دارید.

کوبیک زیرکونیا با رنگ سبز (CZ) یک سنگ آزمایشگاهی است که می‌تواند به راحتی جایگزین زبرجد شود. سه روش برای تشخیص این دو سنگ وجود دارد:

بخش اصلی تفاوت قیمت است. کوبیک زیرکونیا بسیار ارزان است، در حالی که زبرجد مخصوصاً با کیفیت بالا بسیار گران‌تر است.

دوام سنگ را بررسی کنید. کوبیک زیرکونیا بسیار با دوام بوده و دارای درجه سختیMohs 8.5 است، در حالی که سختی زبرجد به 6.5- 7 می‌رسد. این بدان معنی است که زبرجد می‌تواند توسط هر ماده‌ای که دارای سختی بالای 7.5 باشد، آسیب ببیند یا خراشیده شود.

تفاوت اصلی دیگر در وضوح است. از آنجا که کوبیک زیرکونیا در آزمایشگاه ایجاد شده است، به طور کلی بی عیب و نقص بوده و هیچ‌گونه اجزای قابل مشاهده‌ای ندارد. زبرجد (حتی بهترین نوع) شامل: ترک‌ها و ناخالصی‌های مختلف میکروسکوپی است که در سنگ‌های استخراج شده کاملاً معمول است.

نگین‌هایی مانند توپاز، زمرد، عقیق سبز، یشم سیبی و ... قابل اشتباه با زبرجد هستند.

منبع: https://silver110.ir/



نظرات این مطلب

تعداد صفحات : 0

درباره ما
موضوعات
لینک دوستان
آمار سایت
  • کل مطالب : 6
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • بازدید امروز : 13
  • بازدید کننده امروز : 0
  • باردید دیروز : 0
  • بازدید کننده دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 14
  • بازدید ماه : 19
  • بازدید سال : 48
  • بازدید کلی : 220
  • <
    پیوندهای روزانه
    آرشیو
    اطلاعات کاربری
    نام کاربری :
    رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟
  • خبر نامه


    معرفی وبلاگ به یک دوست


    ایمیل شما :

    ایمیل دوست شما :



    کدهای اختصاصی